Technologia we współczesnym przemyśle piekarniczym

Dobrze wyposażona piekarnia to gwarancja komfortowej pracy zatrudnionych w niej osób oraz smaczne i świeże pieczywo. Najważniejszą kwestią są maszyny piekarnicze, które powinny być funkcjonalne, niezawodne i wydajne.

Jak powstaje pieczywo?

Wydawać się może, że wypiek chleba czy bułek to zadanie proste i oczywiste, w którym jakiekolwiek zmiany są zbyteczne. Okazuje się jednak, że jest to błędny tok myślenia. W produkcji pieczywa, podobnie jak w innych dziedzinach, wciąż pojawiają się nowe rozwiązania i metody, umożliwiające stworzenie kolejnych produktów. Co prawda zasadnicze procesy technologiczne pozostają bez zmian – mowa tu głównie o mieszaniu, fermentacji oraz wypieku. Bardzo istotne są także operacje pomocnicze, czyli przenoszenie, przepływ, przesiewanie, dzielenie i formowanie.

Czynności te były, są i będą stosowane w piekarniach, należy jednak podkreślić, że dawniej większość zadań była wykonywana ręcznie, natomiast w czasach współczesnych służą do tego urządzenia i maszyny piekarnicze. Równie ważne jest odpowiednie dostosowanie metod produkcyjnych, które zapewnią najwyższą jakość wyrobów piekarniczych przy zminimalizowanym zużyciu energii, wkładu pracy ze strony zatrudnionych osób oraz możliwie najkrótszym czasie produkcji. Osiągnięcie tego celu, zależnie od stosowanego surowca wymaga częstych zmian w doborze metod technologicznych.

Rozwój technologii piekarniczych zmierza przede wszystkim do przyspieszenia procesów technologicznych na wszystkich etapach. Ważne jest więc intensywne mieszanie ciasta, przyspieszenie fermentacji oraz racjonalny wypiek. Osiągnięcie wytyczonych celów umożliwiają odpowiednio dobrane urządzenia i sprzęty, m.in. piece piekarskie. Dostępne na rynku modele różnią się wielkością, mocą i ilością programów, dzięki czemu bez problemu można dopasować urządzenie do indywidualnych potrzeb konkretnej piekarni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

16 − 16 =