Naleśniki to jedno z najprostszych, a zarazem najlepszych dań. Podawane na słodko, są doskonałą opcją na podwieczorek. Ich czas przygotowania jest dość krótki, a liczba dodatków sprawia, że nigdy się nie nudzą. Dzięki temu rzadko kto może się im oprzeć.
Jednym z najczęstszych dodatków do naleśników są dżemy i powidła. Wytwarzane z ulubionych owoców, nadają naleśnikom słodko-kwaśnego posmaku. Innym popularnym dodatkiem jest bita śmietana. I choć naleśniki z bitą śmietaną smakują wyśmienicie, to lepiej nie przyrządzać ich zbyt często. Są bowiem dość kaloryczne. Zdrowszą opcją są naleśniki polane miodem. Doskonale współgrają z orzechami, które „przełamują” słodycz miodu i nadają im nieco goryczki. Alternatywą dla miodu (który też jest kaloryczny i może uczulać) jest syrop klonowy. To dodatek coraz chętniej wykorzystywany w domowej kuchni. I jest wybierany nie tylko ze względu na smak. Jego zaletą jest niższa kaloryczność (w porównaniu do wspomnianego wcześniej miodu) i brak konserwantów. Jego plusem jest też długa data ważności, do 18 miesięcy. Ponadto syrop klonowy jest dość łatwo dostępny. Ze względu na przystępną cenę warto przekonać się, jak smakuje. Dzięki temu można przygotować naleśniki w zupełnie nowej odsłonie.