Koszty wyposażenia kuchni gastronomicznej

Koszty wyposażenia kuchni gastronomicznej nie należą do działań najtańszych, jednak w ich odpowiednim i rozsądnym zakupie pomóc nam może przygotowanie profesjonalnego kosztorysu. Dzięki temu, będziemy mogli trzymać się wcześniej określonego planu i zminimalizować ryzyko przekroczenia naszego optymalnego budżetu. Podczas tworzenia spisu przewidywanych kosztów, warto również stworzyć kategorię wydatków nie przewidywanych, gdyż bardzo często nasze obliczenia nie przekładają się na rzeczywistość – zwłaszcza robione niedokładnie.

To jakiego wyposażenia potrzebujemy, zależy oczywiście od tego jaki typ lokalu prowadzimy. Pierwszym punktem powinno być zakupienie jedynie najbardziej niezbędnych urządzeń oraz przedmiotów, a dopiero później myślenie o dodatkowych i bardziej atrakcyjnych akcesoriach – jeśli zostanie nam wolne miejsce w budżecie. Niestety, wyposażenie kuchni gastronomicznej nie jest tanie, za produkty pochodzące od producentów z lepszej półki zmuszeni będziemy wydać nawet kilkaset tysięcy złotych. Jeśli prowadzimy mniejszy lokal, cena ta zmniejszyć się może o połowę, dodatkowo możemy pomyśleć o kupnie sprzętu używanego lub pochodzącego od mniej znanego producenta. W takich przypadkach jednak, musimy być całkowicie pewni, iż produkty te warte są swojej ceny i są w pełni sprawne.

Przechodząc do mebli, wymagane wręcz jest aby były to meble ze stali nierdzewnej – nie tylko zapewnią dłuższą żywotność i trwałość, ale okażą się niezwykle wytrzymałe na stały kontakt z innymi przedmiotami. Pozwoli nam to na uniknięcie przymusowych wymian w przyszłości. Z kolei, łopaty do pizzy stanowić będą filar dobre pizzerii i znacząco wpłyną na czas przygotowywania posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

siedemnaście + jeden =