Kuchnia na kółkach – czyli o modzie na food trucki

Na popularność food trucków złożyło się wiele czynników. Forma sama w sobie jak bardzo intrygująca dla klienta, wyróżnia się i zapewnia wygodę dostępu. Wraz z rewolucją gastronomiczną i trendami z zachodu pojawiają się coraz to bardziej wymyślne knajpki na kółkach, wiele miast wyznacza także całe parki food trucków. Wynika to też z tego, że ze względu na niskie koszty i ogromne możliwości wielu młodych przedsiębiorców decyduje się właśnie na taki rodzaj działalności. 

Renesans kuchni na kołach

Przyczepy gastronomiczne mają swoje korzenie w wojskowych kuchniach polowych i dawnych targowiskach. Wizja wypełnienia całej ulicy cudownym zapachem i możliwości zakupu jedzenia w trakcie przeróżnych zewnętrznych imprez i wydarzeń była z ludzkością od dawien dawna. Prawdziwym symbolem branży są słynne na cały świat nowojorskie wózki z hot-dogami. Wraz z rozwojem gastronomii i rosnącą potrzebą poszukiwania nowych doświadczeń kulinarnych, pierwotne wózki, budki i stoiska wyewoluowały w prawdziwe, pełnoprawne restauracje na kołach. Coraz częściej nawet lokale stacjonarne stawiają na dodatkowe promowanie się poprzez uruchomienie mobilnej wersji swojego biznesu. 

Przyszłościowy model działalności 

Wraz ze wzrostem zainteresowania food truckami powstały przeróżne firmy specjalizujące się w przygotowaniu i wyposażaniu samochodów i przyczep gastronomicznych. Strony takie jak https://bmgrupa.pl/food-truck/ zaskakują ilością dostępnych dla przedsiębiorców opcji. Profesjonalne rozwiązania pozwalają nawet na otworzenie mobilnej kawiarni, cukierni czy sushi baru. Ze względu na tak szerokie pole do popisu i tylko czekające na wypełnienie nisze rynkowe będziemy zapewne jeszcze przez długie lata obserwować w tej branży trend wzrostowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

15 − 13 =