Opakowania próżniowe dobrze zabezpieczają żywność, uniemożliwiając dostęp do pokarmu bakterii, pleśni i wilgoci. Dzięki nim produkt w momencie otwarcia jest nadal wysokiej jakości, nie traci swojego zapachu, wyglądu i smaku. Doskonale nadają się do pakowania mięsa, ryb, owoców, warzyw, serów, a nawet ciast i gotowych dań. Dlaczego warto je używać?
Próżniowe pakowanie żywności ma praktycznie same plusy. Jeśli w ten sposób zabezpieczysz artykuły suche, to uchronisz je przed wilgocią. Jeśli natomiast spakujesz tak produkty mokre – nie będą wysychać. Umożliwia też np. marynowanie mięsa i ryb – mogą wtedy leżakować nawet kilka dni. A warzywa i owoce pakowane próżniowo nie stracą swojego naturalnego smaku, barwy i aromatu – będą wyglądały świeżo i zdrowo. Co więcej, żywność zabezpieczona w ten sposób zachowuje wszystkie walory smakowe i odżywcze. Produkty pakowane próżniowo są pozbawione dopływu powietrza, przez co psują się dużo wolniej. Trzeba jednak zaznaczyć, że takie zabezpieczenie nie zastąpi lodówki, szczególnie w przypadku surowej żywności. Nie chroni również pokarmu przed działaniem promieniowania słonecznego.
Na rynku wyróżnia się pakowarki komorowe i listwowe. Każda pakowarka próżniowa, komorowa ma specjalną komorę do umieszczenia w niej worka z produktem. W komorze powietrze jest odsysane, a folia zgrzewana. Umożliwia ona zapakowanie dużej ilości artykułów w krótkim czasie. W pakowarce listwowej natomiast, zapakowany w woreczek produkt, ręcznie umieszcza się na listwie zgrzewającej i zamyka pokrywę. Pakowarka wytwarza próżnię i szczelnie go zamyka.