Co powinny jeść osoby uczulone na gluten?

Co powinny jeść osoby uczulone na gluten?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Uczulenie na gluten to w dzisiejszych czasach powszechna dolegliwość, która dotyczy nawet 20% osób na całym świecie. Przyjmuje ona formę łagodnej nietolerancji tego białka, ale wymaga spożywania odpowiednich produktów. W tej sytuacji jednym z rozwiązań jest podpisanie umowy z firmą cateringową, dowożącą każdego dnia jedzenie pod drzwi domu. Jeśli interesuje nas dieta z dowozem Warszawa to miasto, w którym bez problemu skorzystamy z takiej usługi.

Produkty zbożowe są zakazane

Osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać przede wszystkim produktów na bazie pszenicy, jęczmienia, owsa oraz innych zbóż. Chodzi m.in. o ciasta, kasze jęczmienne, tłuste sosy, mąkę, naleśniki, niektóre wędliny, napoje mleczne ze słodem jęczmiennym, kawę zbożową, białe pieczywo, tradycyjne pierogi czy musli. Powinny natomiast wybierać w sklepie artykuły oznaczone jako bezglutenowe. Oprócz tego dozwolone jest jedzenie następujących rzeczy: ryż, ryby, mięso, ser żółty i biały, jajka kurze, orzechy i nasiona, świeże owoce (z wyjątkiem suszonych), warzywa, wyroby sojowe, a także oleje roślinne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*