Z czym i jak pić whisky?

Whisky to trunek powstający w procesie destylacji zacieru zbożowego oraz dojrzewający w specjalnych beczkach wykonanych z drewna (najczęściej dębowego). Zdecydowanie najlepiej smakuje serwowany w temperaturze pokojowej – sam albo z dodatkiem innych składników. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza szkocka whisky Ballantine`s o charakterystycznym aromacie owocowo-kwiatowo-ziołowym. Bez problemu kupimy ją na https://www.alkoholehurtowo.pl/produkt/ballantines-0-5l/.

Dobra atmosfera i miłe towarzystwo to podstawa

Whisky można z powodzeniem pić w połączeniu z coca colą lub wodą mineralną, ale nie gazowaną, ponieważ zmąci szlachetny smak tego trunku. Po dodaniu wymienionych cieczy zawartość alkoholu zostanie oczywiście obniżona (w zależności od proporcji), ale jednocześnie znacznie bardziej wyczuwalne staną się atrakcyjne związki aromatyczne. Pozostałe w pełni akceptowalne dodatki do whisky to m.in. sok bądź nektar owocowy (jabłkowy, pomarańczowy, wiśniowy itp.), syrop blue curacao, likier migdałowy, napój gazowany w postaci toniku oraz duże kostki lodu.

Jeśli natomiast chodzi o sposób picia, to przede wszystkim należy to robić podczas miłego spotkania towarzyskiego w dobrym klubie lub barze. Wskazane jest przy tym korzystanie z grubej szklanki solidnie leżącej w dłoni o pojemności 250 ml – najlepiej typu old fashioned. Alternatywę stanowi natomiast kieliszek przypominający z wyglądu tulipana, który zwęża się delikatnie u góry. Wybrane naczynie wypełniamy trunkiem do maksymalnej wysokości 30 ml. Dodajmy, że dla osób początkujących nadaje się świetnie whisky blended ze średniej półki cenowej. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

piętnaście + 15 =