Przechowywanie mięsa w restauracji – o czym należy pamiętać?

Prawidłowe przechowywanie mięsa w takich instytucjach, jakimi są restauracje jest niezmierne ważne. Źle przetrzymywana żywność może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, co jest groźne zarówno dla zdrowia konsumenta, jak i nawet życia.

Odpowiednia temperatura i data ważności

Są to dwie podstawowe rzeczy, o których pod żadnym pozorem nie wolno zapominać! Należy dopilnować, aby mięso nie było narażone na wahania temperatury. Produkt już od czasu wysyłki, do przechowywania w restauracji, powinien znajdować się w stałym odpowiednim dla niego otoczeniu. Dodatkowo zachowanie odpowiednich warunków, które często są podawane na opakowaniu pozwala na możliwość dłuższego przechowywania mięsa.

Należy także pamiętać o dacie ważności produktu. Jest to uzależnione od rodzaju mięsa, obróbki termicznej i warunków przechowywania. Takie w kawałku może być dłużej przetrzymywane, niż np. mielone, ponieważ niszczenie tkanek przez obróbkę mechaniczną powoduje uwolnienie enzymów i rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Warto też zauważyć, że data ważności dotyczy zapakowanego produktu, więc po otwarciu staje się ona nieważna.

Rodzaj opakowania

Rodzajów opakowań jest wiele, ale należy zwrócić uwagę na to, w jakim mięso będzie mogło być dłużej przechowywane. Przede wszystkim musi być ono zrobione w ten sposób, żeby było wytrzymałe i nie ulegało łatwo np. rozszczelnieniu. Dodatkowo opakowanie powinno być wykonane zgodnie z normami bezpieczeństwa. Dobrym sposobem na zapakowanie produktu są worki do skrzynek. Na rynku istnieje wiele modeli, które pasują do różnych typów pojemników. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

dziewiętnaście − dziewiętnaście =