Jakie są rodzaje musztardy?

Musztarda to rodzaj sosu, produkowanego głównie z ziaren gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Dodatkowo w jej składzie powinien znaleźć się ocet, a także pieprz i sól. Najczęściej dodaje się ją do mięs lub wędlin, celem wzbogacenia ich smaku. Na jej  bazie przygotowuje się też sosy musztardowe.

Jeden produkt – wiele odmian

W zależności różnej ilości łączonych ze sobą składników, wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów musztardy.

a) stołowa – na ogół jest łagodna i jasna

b) sarepska – nieco ostrzejsza w smaku.

c) kremska – odmiana bardzo delikatna i nieco słodka

d) dijon – charakteryzuje się bardzo ostrym smakiem

e) francuska jest zazwyczaj łagodna, 

f) bawarska – lekko pikantna

g) rosyjska – należy do grupy bardzo ostrych.

Na rynku np. na https://swiezemieso.pl/ można znaleźć także warianty smakowe, takie jak na przykład miodowa czy też chrzanowa. Smak tej popularnej przyprawy różni się także w zależności od producenta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

dziewiętnaście − 15 =