Musztarda to rodzaj sosu, produkowanego głównie z ziaren gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Dodatkowo w jej składzie powinien znaleźć się ocet, a także pieprz i sól. Najczęściej dodaje się ją do mięs lub wędlin, celem wzbogacenia ich smaku. Na jej bazie przygotowuje się też sosy musztardowe.
W zależności różnej ilości łączonych ze sobą składników, wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów musztardy.
a) stołowa – na ogół jest łagodna i jasna
b) sarepska – nieco ostrzejsza w smaku.
c) kremska – odmiana bardzo delikatna i nieco słodka
d) dijon – charakteryzuje się bardzo ostrym smakiem
e) francuska jest zazwyczaj łagodna,
f) bawarska – lekko pikantna
g) rosyjska – należy do grupy bardzo ostrych.
Na rynku np. na https://swiezemieso.pl/ można znaleźć także warianty smakowe, takie jak na przykład miodowa czy też chrzanowa. Smak tej popularnej przyprawy różni się także w zależności od producenta.