Jaki piec gastronomiczny wybrać?

Wybór pieca do lokalu gastronomicznego nie jest prostą i oczywistą sprawą. Może nie być to łatwe w szczególności dla kogoś kto dopiero zaczyna jako restaurator. Przyjrzyjmy się zatem bliżej tematowi pieców i odpowiedzieć na pytanie jaki wybrać do lokalu gastronomicznego.
Na samym początku należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych rzeczy. Musimy dokładnie zaplanować i określić jakiego rodzaju gastronomię zamierzamy prowadzić, a więc jakie dania mamy serwować i ile maksymalnie w związku z tym i wielkością lokalu możemy spodziewać się gości, a także czy mamy odpowiednio dużo miejsca na piec oraz jak ma on być zasilany.

Dlaczego tak ważne są odpowiedzi na te pytania ? Dlatego, że od tych czynników zależy to, jaki piec będzie najbardziej odpowiedni w naszym lokalu. Warto także pamiętać o cenie, za którą zamierzamy go nabyć. Są one bowiem bardzo zróżnicowane i będą uwarunkowane takimi czynnikami jak rodzaj zasilania, rozmiar pieca, czy materiał z którego jest wykonany. Piec gazowy gastronomiczny jest zazwyczaj droższy w zakupie, ale zazwyczaj jego eksploatacja jest dużo tańsza niż w piecach zasilanych energią elektryczną. W tym wypadku lepszą opcją wydaje się być ten pierwszy.

Za ile można go nabyć? Obecnie ceny oscylują w granicach od kilku do nawet kilkunastu tysięcy złotych. W internecie można się spotkać z wieloma ofertami cenionych marek, których strony są przepełnione dziesiątkami różnych modeli. Często przez internet możemy nabyć taki piec trochę taniej. Warto zatem wziąć to pod uwagę. Oczywiście możemy się także spotkać z używanymi piecami, przy których kupnie trzeba być szczególnie uczulonym i zachować chłodną głowę, zwracając uwagę na ich zużycie i stan. Planując zatem zakup pieca gastronomicznego, pamiętajmy o tych wskazówkach, aby móc dokonać możliwie jak najlepszy wybór.

Bogaty wybór pieców gastronomicznych oferuje np. internetowy sklep gastronomiczny Gastroland.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

8 + 2 =