Jak zadbać o bezpieczeństwo naszego produktu spożywczego?

Bezpieczeństwo żywności nie jest nową koncepcją. Jest ono obecne od zarania dziejów i nadal będzie stanowić najwyższy priorytet zarówno dla producentów, jak i konsumentów.

Istnieją jednak pewne rzeczy, które producenci mogą zrobić, aby zapewnić sobie produkcję bezpiecznych produktów spożywczych.

Oto cztery kroki, które należy podjąć w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów spożywczych:

Plan bezpieczeństwa żywności

Stworzenie planu jest pierwszym krokiem do zapewnienia, że Twoja firma przestrzega dobrych praktyk produkcyjnych (GMP). Plan powinien zawierać procedury zapobiegania zanieczyszczeniom i ograniczania czynników ryzyka, takich jak zanieczyszczenie krzyżowe między żywnością surową a gotową do spożycia. Powinien również obejmować sposób reagowania w przypadku wystąpienia epidemii lub innego problemu związanego z bezpieczeństwem żywności.

Oddzielenie sprzętu

Sprzęt musi być odpowiednio wyczyszczony i odkażony przed każdym użyciem. Jeśli to możliwe, należy używać oddzielnego sprzętu do różnych rodzajów produktów spożywczych, aby nie doszło do zanieczyszczenia krzyżowego między nimi. Na przykład, nie używaj tego samego młynka do mięsa i produktów; zamiast tego miej jeden do mięsa i jeden do produktów. Pomoże to zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków z jednego produktu na inny poprzez wspólne wyposażenie.

Zamontowanie detektora metalu

Detektory metalu służą do wykrywania metalowych przedmiotów, które mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa produktów. Na przykład, jeśli ktoś wrzuciłby nóż do jednego z pojemników z produktami, mógłby on utknąć w środku i być trudny do usunięcia. Detektory metali pomoże zapewnić, że tak się nie stanie, ostrzegając Cię natychmiast, gdy coś metalowego zostanie wykryte w Twoich produktach spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

siedemnaście − dwa =