Jak wygląda proces przygotowania pizzy w profesjonalnej restauracji?

Przygotowanie ciasta do pizzy jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać mąkę, drożdże, wodę i dobrej jakości oliwę w odpowiednich proporcjach. Reszta tego procesu polega już tylko na czekaniu, aż zgrabnie uformowana kulka wyrośnie. O ile w warunkach domowych możemy pozwolić sobie na zrobienie jednej porcji ciasta oraz kilkadziesiąt minut oczekiwania, o tyle w restauracji będzie to niedopuszczalne. Klienci zamawiający pizzę, chcą otrzymać ją najszybciej jak to tylko możliwe, a co za idzie, musimy być gotowi do działania w każdej chwili. Sprawność naszych szefów kuchni tu nie wystarczy. Poza doświadczeniem oraz umiejętnościami niezbędne będą dobrej jakości sprzęty i akcesoria ułatwiające produkcję tego typowo włoskiego przysmaku. 

Akcesoria, które ułatwią przygotowanie pizzy

Tak naprawdę każdy etap przygotowywania pizzy możemy przyspieszyć, kupując odpowiednie sprzęty. Wyrabianie ciasta ułatwią miesiarki o dużej pojemności, dzięki którym przygotujemy odpowiednią ilość blatów na cały dzień. Porcjowanie gotowego już ciasta umożliwi nam porcjoner, natomiast jego rozwałkowywanie stanie się dziecinnie proste, jeśli użyjemy profesjonalnych wałkownic, które kupimy chociażby na stronie internetowej https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Walkownice-do-ciasta-2528.html. Jak widać inwestycja w odpowiedni sprzęt może poprawić wydajność kuchni, która przełoży się na szybki wzrost zysków. Pamiętajmy także, że zastosowanie powyższych maszyn nie wpływa negatywnie na smak oraz inne walory serwowanych dań, a co za tym idzie, spokojnie możemy ich używać w naszym lokalu bez ryzyka utraty klientów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

jeden × pięć =