Dlaczego witaminy z pożywienia to za mało?

We współczesnych czasach coraz więcej mówi się o zdrowym stylu życia, odpowiednim odżywianiu, aktywności fizycznej dla zdrowia. Jednak aby dostarczyć organizmowi właściwej ilości witamin i minerałów, dostosowanej do naszego trybu życia, dieta powinna być bardzo urozmaicona, co więcej – obfitować w produkty świeże z najlepszych, sprawdzonych źródeł. Nie zawsze jest to możliwe.

Jak dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witamin?

Produkty w sklepach i marketach, w których zaopatrujemy się na co dzień, to zwykle produkty przetworzone. Takie pożywienie w wyniku obróbki technologicznej jest zubożałe w witaminy, więc nawet jedząc sycący obiad możemy nie zapewnić sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Co więcej, nawet kupując świeże owoce czy warzywa, nie mamy pewności, ile czasu od momentu ich zebrania spędziły one na transporcie i potem na półce w sklepie. Dlaczego to takie istotne?

Witaminy, w szczególności witamina C ulega rozkładowi nie tylko pod wpływem wysokiej temperatury, ale również z upływem czasu, leżakowania owoców czy warzyw na półce czy w chłodni. Nie dość, że nie do końca mamy pewność, czy źródło warzyw lub owoców jest godne zaufania, to jeszcze nie wiemy tak naprawdę, na ile są one w stanie dostarczyć nam potrzebnych witamin. Co zatem możemy zrobić?

Urozmaiconą i zdrową dietę warto wzbogacić o odpowiednią suplementację. Tu również istotna jest jakość, źródło – witamina C – sklep z dobrą ofertą powinien mieć naturalną, przyswajalną postać witaminy z dawką zaspokajającą dzienne zapotrzebowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

siedemnaście − 2 =