Warzywa oraz owoce powinny stanowić bazę zdrowej diety. Dla wielu osób spożywanie zalecanych ilości tych produktów jest jednak problematyczne, z uwagi na brak czasu na przygotowywanie i regularne spożywanie posiłków. Doskonałym rozwiązaniem okazują się jednak koktajle, które mogą pełnić rolę zarówno przekąsek, jak i pełnowartościowego substytutu dla całych dań. Dlaczego warto po nie sięgać?
Błonnik jest niezwykle istotnym elementem diety, który sprzyja procesowi trawienia i pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Przetworzone produkty posiadają jednak niewiele tej substancji, w przeciwieństwie do świeżych warzyw i owoców. Z tego względu tworzy się z nich także smaczne koktajle odchudzające, które są łatwo przyswajalne i co ważne na diecie – bardzo sycące. Dodatkowo takie napoje mogą być zdrową alternatywą dla słodyczy, oczywiście pod warunkiem, że nie doda się do nich cukru ani innych substancji słodzących.
Obecnie wiele osób jest bardzo zabieganych, przez co w codziennej diecie trudno jest uwzględnić odpowiednią dawkę świeżych produktów. W koktajlach przyjmuje się nieprzetworzone owoce oraz jarzyny, przyjmując pełnię znajdujących się w nich witamin oraz minerałów, gdyż miksuje się je w całości. Jednocześnie są one proste i łatwe w przygotowaniu, więc nie wiążą się z długim czasem, który trzeba spędzić na gotowaniu pełnych posiłków. Takie produkty są też źródłem antyoksydantów, które chronią komórki ludzkiego organizmu. Pozwala to spowalniać proces starzenia i uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych.
Artykuł przygotowany we współpracy ze sklepem Ronic.