Co warto wiedzieć o różowym winie?

Wino to jeden z najpopularniejszych na całym świecie rodzajów alkoholu. Najczęściej wybierane jest oczywiście to w kolorze czerwonym i białym, ale różowe wino również ma swoich wielbicieli, których z roku na rok przybywa. Powstaje ono ze zwykłych, czerwonych winogron, a swoją specyficzną barwę zawdzięcza wyjątkowo krótkiemu procesowi maceracji, wynoszącemu maksymalnie trzy dni. W niniejszym artykule zostaną zaprezentowane najważniejsze fakty na temat tego wspaniałego trunku.

Napój o wysokich właściwościach odżywczych

Różowe wino jest wytwarzane w kilku etapach. Najpierw rozgniata się wyselekcjonowane winogrona i wystawia się je na działanie ciepła przez około 72 godziny. Następnym krokiem jest odciśnięcie tzw. moszczu i pozostawienie go do dalszej, niezbyt długiej fermentacji, tak jak ma to miejsce w przypadku wina białego. W ten sposób do trunku przenika stosunkowo niewiele barwników pochodzących ze skórek. Niekiedy też omawiany napój bywa po prostu ubocznym produktem w procesie wyrabiania klasycznych win czerwonych. Kolejną interesującą informacją jest to, że posiada wyjątkowo dużo wartości odżywczych i dzięki temu jego picie wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Jest bogatym źródłem m.in. potasu, magnezu, przeciwutleniaczy (obniżają poziom cholesterolu), wapnia oraz antyoksydantów (wpływają korzystnie na wzrok). Wino różowe ma charakter orzeźwiający i jest delikatne, dlatego pasuje przede wszystkim do deserów, owoców, sałatek, zapiekanek, ryb i wszelkich potraw z drobiu. Dodajmy, że ze względu na krótki okres fermentacji zawiera bardzo mało siarczynów, czyli związków siarki. Więcej na ich temat przeczytamy pod tym adresem: https://www.profilwino.pl/pl/n/Siarczyny-w-winie-dobro-czy-zlo/12.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

2 × 5 =