Prawidłowe przechowywanie mięsa w takich instytucjach, jakimi są restauracje jest niezmierne ważne. Źle przetrzymywana żywność może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, co jest groźne zarówno dla zdrowia konsumenta, jak i nawet życia.
Są to dwie podstawowe rzeczy, o których pod żadnym pozorem nie wolno zapominać! Należy dopilnować, aby mięso nie było narażone na wahania temperatury. Produkt już od czasu wysyłki, do przechowywania w restauracji, powinien znajdować się w stałym odpowiednim dla niego otoczeniu. Dodatkowo zachowanie odpowiednich warunków, które często są podawane na opakowaniu pozwala na możliwość dłuższego przechowywania mięsa.
Należy także pamiętać o dacie ważności produktu. Jest to uzależnione od rodzaju mięsa, obróbki termicznej i warunków przechowywania. Takie w kawałku może być dłużej przetrzymywane, niż np. mielone, ponieważ niszczenie tkanek przez obróbkę mechaniczną powoduje uwolnienie enzymów i rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Warto też zauważyć, że data ważności dotyczy zapakowanego produktu, więc po otwarciu staje się ona nieważna.
Rodzajów opakowań jest wiele, ale należy zwrócić uwagę na to, w jakim mięso będzie mogło być dłużej przechowywane. Przede wszystkim musi być ono zrobione w ten sposób, żeby było wytrzymałe i nie ulegało łatwo np. rozszczelnieniu. Dodatkowo opakowanie powinno być wykonane zgodnie z normami bezpieczeństwa. Dobrym sposobem na zapakowanie produktu są worki do skrzynek. Na rynku istnieje wiele modeli, które pasują do różnych typów pojemników.