Nawet kuchnia niewielkich rozmiarów może być funkcjonalna. Wszystko za sprawą właściwego ustawienia mebli i sprzętów AGD. Sprawdźmy, na co zwrócić uwagę, projektując małą kuchnię.
Często w nowym budownictwie spotykamy się z aneksem kuchennym połączonym z salonem. Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest postawienie wyspy kuchennej, stanowiącej łącznik obu przestrzeni, z jednoczesnym podziałem pomieszczenia na miejsce przeznaczone do relaksu, oraz do gotowania. Wyspa będzie pełniła również funkcję dodatkowych blatów roboczych, które są na wagę złota w niewielkich kuchniach. Doskonałym pomysłem jest postawienie przy wyspie hokerów i stworzenie jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków. Z powodzeniem można zainstalować w wyspie zlew jednokomorowy, i w ten sposób uzyskać dodatkowe miejsce do przyrządzana potraw w ciągu meblowym tuż obok lodówki, lub kuchenki. Projektując kuchnię otwartą, dobrze jest zastosować się do zasad trójkąta roboczego, gdzie zlewozmywak, kuchenka i lodówka tworzą wierzchołki tego trójkąta.
W przypadku małej zamkniętej kuchni należy zwrócić szczególną uwagę na zasady ergonomii, które podpowiadają, jak umieścić sprzęty, aby nie wykonywać niepotrzebnych ruchów, a prace w kuchni były maksymalnie wygodne. Mała kuchnia to również ograniczona ilość blatów roboczych, dlatego tu również najlepiej sprawdzi się zlew jednokomorowy, oszczędzający miejsce. To praktyczne rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy w wyposażeniu sprzętowym kuchni jest zmywarka. Doskonałym pomysłem w małej kuchni jest również montaż koszy i organizerów meblowych. Pozwoli to na maksymalne wykorzystanie miejsca do przechowywania.