Kofeina jest najczęściej spożywaną substancją psychoaktywną na świecie. Znajduje się w kawie, herbacie, napojach energetycznych i czekoladzie, a także jest dostępna w formie tabletek jako suplement diety. Kofeina jest spożywana z wielu powodów – ze względu na jej działanie pobudzające, zdolność do poprawy wydajności umysłowej i czujności lub po prostu dlatego, że dobrze smakuje.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca nie więcej niż 400 miligramów kofeiny dziennie dla zdrowych dorosłych. Jest to odpowiednik około czterech filiżanek kawy, pięciu puszek coli lub 10 tabliczek czekolady. Jednak efekty działania kofeiny mogą się różnić w zależności od wieku i stanu zdrowia.
Zielona herbata: Filiżanka zaparzonej zielonej herbaty zawiera około 30 miligramów kofeiny. Otrzymasz również przeciwutleniacze zwane katechinami, które mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca i rakiem. Zielona herbata ma około jedną trzecią mniej kofeiny niż czarna, więc jeśli lubisz mocniejszą, wybierz bardzo mocny napar.
Kawa: Kawa występuje w wielu formach, ale przeciętna filiżanka zaparzonej kawy ma od 95 do 200 miligramów kofeiny. Kawa zawiera również polifenole, które mogą pomóc w ochronie przed rakiem, cukrzycą, chorobami serca i udarem. Możesz ją kupić na stronie https://proficafe.pl/.
Yerba: Yerba to rodzaj ostrokrzewu, który jest często używany do produkcji herbat i innych napojów. Yerba zawiera około 50 miligramów kofeiny na filiżankę, co stanowi około połowę ilości zawartej w czarnej herbacie i kawie.