Choinka to w naszym kraju tradycyjny symbol nierozerwalnie związany ze Świętami Bożego Narodzenia. Większość osób decyduje się na zakup żywego drzewka, ponieważ wprowadza ono do mieszkania niepowtarzalny zapach igliwia. Poza tym jest to rozwiązanie znacznie bardziej korzystne dla środowiska naturalnego niż sztuczne drzewko wykonane z plastiku. W ostatnich latach ogromnym powodzeniem cieszy się zwłaszcza jodła kaukaska, hodowana m.in. na tej konkretnej plantacji: https://www.choinki.com/jodla-kaukaska.html.
Wybierając choinkę do domu, w pierwszej kolejności ustalmy jej rodzaj. Najbardziej żywotna i okazała jest jodła kaukaska, która potrafi wytrzymać nawet dwa miesiące. Drugi polecany gatunek to świerk srebrzysty, odznaczający się wyjątkowo wspaniałym kolorem, przypominającym nieco osad ze szronu. Jego jedyna wada to mniejsza trwałość niż w przypadku jodły. Z kolei w sytuacji, gdy nie chcemy wydawać zbyt dużo pieniędzy, dobrą opcją będzie świerk zwykły, który charakteryzuje się ponadprzeciętnie intensywnym zapachem. Udając się tam, gdzie prowadzona jest sprzedaż choinek, zwracajmy uwagę wyłącznie na okazy w całości zielone, czyli bez jakichkolwiek miejscowych zżółknięć (głównie na pniu i gałęziach).
Poza tym drzewko nie powinno gubić igieł nawet przy nieznacznym potrząśnięciu nim. Jeśli decydujemy się na zakup choinki w doniczce, pragnąc posadzić ją wiosną w ogrodzie, dodatkowo sprawdźmy stan korzeni pod kątem ich gęstości oraz zwartości (gwarancja łatwiejszego przetrwania w nowym miejscu). Ostatnim ważnym czynnikiem wyboru jest kształt drzewka – musi być ono niemal idealne z każdej strony.