Jakie walory ma olej z czarnuszki?

Oleje tworzone na bazie różnorodnych nasion, ziół czy zbóż charakteryzują się wieloma możliwościami ich zastosowania. Odżywiają nasz organizm nie tylko od wewnątrz, ale i od zewnątrz. Nie inaczej jest z produktem, jakim jest olej z czarnuszki.

Substancja ta stosowana była już w starożytnym Egipcie i przetrwała do dnia dzisiejszego. Bogaty jest szczególnie w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6, omega-9 i omega-3), dzięki czemu posiada wysokie właściwości prozdrowotne.

Olej z czarnuszki – charakterystyka

Posiada w sobie witaminę E, biotynę, sterole, bera-karoten oraz wiele przeciwutleniaczy. Dzięki temu wykorzystywany być może w wielu kategoriach. W kosmetyce skutecznie walczy z łupieżem i trądzikiem, w kuchni pozwala nadać potrawom oryginalny i specyficzny smak (podobny do korzennych przypraw), natomiast w medycynie wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Co ważniejsze, regularnie spożywany zmniejsza ryzyko wystąpienia w naszym organizmie zmian nowotworowych.

Zwykły olej z czarnuszki jest w stanie zahamować zmiany nowotworowe, ale i zabić zarażone komórki. Liczne badania jakim został poddany wykazały jego skuteczność ze zmaganiem się, między innymi, z rakiem płuc, wątroby, skóry, raka piersi czy wątroby.

Przy jego zakupie zwracajmy uwagę, na formę w jakiej zostaje sprzedawany, ponieważ wyłącznie olej tłoczony na zimno (inaczej określany jako nierafinowany) posiada tak bogate właściwości zdrowotne. Ten dobrej jakości można dostać m.in. na https://olejarnia-gaja.pl/. Oleju z czarnuszki nie jest zalecany kobietom w ciąży oraz osobom z niedociśnieniem tętniczym, gdyż obniża on ciśnienie krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

20 − jedenaście =