Jednym z urządzeń pożądanych w każdej kuchni jest maszynka przeznaczona do mielenia mięsa. Umożliwia ona bowiem szybkie przygotowanie rozmaitych potraw z drobiu, wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny (np. kotletów schabowych i mielonych, pulpetów, włoskiej lasagne). Dawniej na rynku dostępne były jedynie wersje ręczne, natomiast obecnie najczęściej wybierane są modele zasilane elektrycznie. Wynika to z faktu, że charakteryzują się optymalną wydajnością, dzięki czemu pozwalają na skuteczne przerobienie kilku kilogramów mięsa w dosłownie parę minut.
W przypadku maszynki do mięsa kluczowe znaczenie ma oczywiście moc, która decyduje o sprawności działania urządzenia. Do domowej kuchni w zupełności wystarczy 450-600 W, natomiast do lokali gastronomicznych wymaganych jest co najmniej 1200 W. Drugi niezwykle istotny parametr to jakość i rodzaj zamontowanych na końcu otworu wylotowego sitek, gdyż są one bezpośrednio odpowiedzialne za mielenie. Warto postawić w szczególności na sitka wykonane ze stali nierdzewnej i przystosowane zarówno do średnio-, jak i gruboziarnistego rozdrabniania mięsa. Przyda się ponadto wytrzymała obudowa z metalu nadająca sprzętowi dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, a także funkcja biegu wstecznego, dzięki której będziemy w stanie bez problemu wycofać obrabiany produkt i usunąć z głównej komory niepożądane kości czy chrząstki. Dodajmy, że jeśli posiadamy restaurację, bar lub firmę cateringową, to najlepiej sprawdzi się tam maszynka do mielenia mięsa wilk gastronomiczny. Ma ona rozbudowaną i wzmocnioną konstrukcję, przez co idealnie nadaje się do intensywnej eksploatacji. Zastosowane w niej udogodnienie to system automatycznie ostrzący noże.