Większość ludzi sądzi, że z konopi wytwarza się wyłącznie marihuanę. To oczywiście mylne przekonanie, ponieważ roślina ta (a konkretnie odmiana siewna lub indyjska) służy również do produkcji oleju konopnego posiadającego mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Charakteryzuje się on przede wszystkim tym, że nie zawiera narkotycznej substancji THC.
Olej konopny o stężeniu 5%, tak jak np. https://cbdmed.pl/produkty/olej-konopny-5-hempoil-500mg-cbd/, jest wytłaczany na dwa sposoby – w procesie wyciskania na zimno z nasion, albo metodą powierzchniowej ekstrakcji z liści oraz kwiatów. Posiada przeważnie delikatnie zielonkawą barwę i jest bogaty w kannabidiol, czyli substancję wykazującą silne działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, antyoksydacyjne i relaksujące. Dzięki temu jest bardzo często zalecany do stosowania przy chorobach serca i skóry, a także rozmaitych problemach z funkcjonowaniem układu oddechowego, nerwowego i pokarmowego.
Kluczowe znacznie ma stężenie, które powinno wynosić maksymalnie 5% na 30 ml w przypadku łagodnych kłopotów ze zdrowiem i 4% na 10 ml przy umiarkowanych oraz poważnych dolegliwościach. Oczywiście należy wykorzystywać wyłącznie certyfikowane produkty, bo są one wolne od szkodliwych metali, pestycydów, grzybów i zanieczyszczeń. Dawkowanie zależy w ogromnej mierze od wskazań lekarza, ale są to zazwyczaj 2 krople przyjmowane dwa lub trzy razy dziennie w początkowej fazie. Dawka ta z czasem ulega zwiększeniu. Dodajmy, że olej konopny idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, ziemniaków, warzyw, zup czy twarogu.