Doskonała, aromatyczna kawa jak z kawiarni nie musi być luksusem. Bez problemu będziemy w stanie przygotować ją w zaciszu własnej kuchni, bez wykorzystywania skomplikowanych i drogich sprzętów – wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Jak więc zaparzyć najlepszą filiżankę kawy?
Pierwszym krokiem do naparu pełnego aromatu i głębokiego smaku są wysokiej jakości ziarna. Wchodząc na następujący adres https://mkcafe.pl/kawy/kawy-ziarniste możemy znaleźć duży wybór ziaren kawy z różnych regionów świata, a więc o różnych profilu smakowym, więc warto wypróbować kilka gatunków i wybrać swój ulubiony. Zmieloną kawę najprościej przygotować w zaparzaczu typu french press. Dwie łyżeczki kawy wsypujemy do zaparzacza i zalewamy odrobiną gorącej wody, po czym pozostawiamy do naciągnięcia na pół minuty. Ten etap to tzw. „blooming” bądź preinfuzja i jego celem jest pozbycie się dwutlenku węgla ze świeżo zmielonych ziaren, a także wydobycie maksimum aromatu. Po tym czasie możemy uzupełnić gorącą wodą french press, zamieszać, przykryć i pozostawić na 3-5 minut, a następnie za pomocą tłoka odfiltrować napar od fusów i przelać do filiżanki. Taka metoda pozwoli nam uzyskać napój pozbawiony goryczki, o wyrazistym smaku i aromacie, przypominający kawę z przelewu. Wykorzystując zaparzacz, mamy całkowitą kontrolę nad czasem, który ziarna spędzą we wrzątku, a więc także nad mocą naparu. Inne sposoby, które z łatwością możemy zastosować w domu, to zaparzanie z pomocą drippera bądź w kawiarce ciśnieniowej na gaz lub indukcję.