Wiele osób coraz większą wagę przywiązuje do zdrowego trybu życia, w tym zdrowego odżywiania. Niektórzy w ramach diety całkowicie rezygnują ze spożywania chleba. To prawda, że chleb jest źródłem pustych kalorii szczególnie ten z marketu, pełen substancji wspomagających. Natomiast jedzenie pieczywa wysokiej jakości jest jak najbardziej wskazane. Szczególnym źródłem dobrych kalorii jest chleb na zakwasie. Jest źródłem żelaza i kwasu foliowego, posiada niski indeks glikemiczny, zachowuje wysoką zawartość beta-glukanów. Chleb taki łatwiej trawić i jest bezpieczny dla osób nietolerujących glutenu.
Oczywiście, że można, wystarczą odpowiednie składnik, odrobina dobrych chęci i trochę wolnego czasu. Można bez problemu upiec chleb żytni razowy na zakwasie, pełnoziarnisty, staropolski. Do wypieku chleba, oprócz zakwasu, używa się jedynie trzech składników: mąki żytniej, wody i soli. Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Proces ten może trwać nawet do 5 godzin. Następnie chleb pieczemy przez około godzinę w rozgrzanym piekarniku. Konkretne proporcje składników, czas wyrastania i temperaturę pieczenia należy dostosować do rodzaju pieczonego chleba.