Mieszkańcy dużych miast, którzy żyją w zawrotnym tempie, coraz częściej decydują się na posiłki przygotowywane w food truckach. W ciągu ostatnich kilku lat dało się zauważyć zdecydowany wzrost liczby takich „kuchni na kółkach”. Posiłki przygotowywane w nich są smaczne i szybko podane. Zazwyczaj w food truckach podawane są dania z jednego rodzaju kuchni – meksykańskiej, arabskiej albo kumpirem, który nadał nowego znaczenia pospolitym ziemniakom.
Samochody, w których przygotowywane są posiłki, różnią się między sobą m.in. wyglądem. Nawiązują do regionu kuchni, z jakiej serwowane są dania, a niektóre elementy są swoistego rodzaju tablicą reklamową. Wnętrze food trucków musi być jednak pełnowartościową kuchnią, ograniczoną do powierzchni oferowanej przez pojazd. Znajdziemy tam płytę kuchenną, kuchenkę mikrofalową, zlew czy grill. Oprócz posiłków klienci mogą kupić różnego rodzaju napoje, stąd w upalne dni w food trucku nie może zabraknąć kostkarki do lodu. Woda czy sok podane z kostkami lodu są w takie dni zdecydowanie bardziej orzeźwiające i cieszą się powodzeniem.
W street foodowej kuchni niesłabnącym zainteresowaniem cieszą się frytki, zarówno te klasyczne jak i modne ostatnimi laty belgijskie. Frytki oferowane są solo, z serem i licznymi sosami. Przygotowanie tego smacznego dania, wymaga jednak użycia odpowiedniej frytkownicy, którą można kupić np. na stronie https://horecapolska.pl/street-food-frytkownice. Wyposażenie do kuchni w food trucku powinno być odpowiednio dobrane. Warto więc wybrać taki model frytkownicy, która podgrzeje olej do prawidłowej temperatury i będzie przystosowana do długotrwałej pracy.